top of page
Trefdag 102017 29-10-2017 17-21-27.jpg

ACTIVITEITEN

Deelnemen is samen iets doen. Hier alle info over de activiteiten. Zowel deze waar je voor moet inschrijven, als diegene die vrij toegankelijk zijn. Al deze activiteiten gaan door op de hoofddag, zaterdag 03/06.

ACTIVITEITEN MET INSCHRIJVEN.

dw3b3830-kopie-575x290x0.5x0.5.jpg

Architectuurwandeling

Tijdens een gegidste architectuurwandeling, kom je meer te weten over de geschiedenis van het domein de Hoge Rielen, het masterplan en de architecturale projecten die eruit volgden.

In het masterplan van de Hoge Rielen staan de relatie tussen het militaire verleden, de toekomst van het domein en het Kempische landschap centraal.

Naast het onthaalgebouw en loodskamperen bezoeken we tijdens deze architectuurwandeling ook het Hostel Wadi, een ontwerp van de Italiaanse architectenstudio Secchi-Viganò, dat volledig opgaat in de natuur.

 • Aantal deelnemers:  max. 25 per groep

 • Duur: 2 uur

 

Thema cultuur

Beleef (spelenderwijs) kunst en cultuur in de natuur. De natuur is een krachtige inspiratiebron voor creativiteit. Ontdek de artistieke gebouwen en kunstwerken die onlosmakelijk een culturele dimensie aan de groene omgeving geven.

Natuurwandeling

Ontdek tijdens een interessante wandeling de rijke geschiedenis van de Hoge Rielen en de verschillende gedaantewisselingen die de landschappen van het domein door de tijden heen ondergaan heeft.

Het huidige masterplan van het domein wil deze historische landschappen absoluut behouden en herstellen.

Tijdens een gegidste wandeling ontdek je bijzondere plekken en landschappen op het domein. Dennenbossen, duinen, heide en zelfs een eeuwenoude grafheuvel: de Hoge Rielen heeft het allemaal.

Je zal versteld staan van de verscheidenheid aan uitzichten.

 • Aantal deelnemers:  max. 25 per groep

 • Duur: 2 uur

 

Thema cultuur

Beleef (spelenderwijs) kunst en cultuur in de natuur. De natuur is een krachtige inspiratiebron voor creativiteit. Ontdek de artistieke gebouwen en kunstwerken die onlosmakelijk een culturele dimensie aan de groene omgeving geven.

dsc-0051-landschapswandeling-575x290x0.5x0.5.jpg
Agenda

Workshop: Dutch Oven

image006.jpg

D

We moeten het jullie niet vertellen. 

Als je met familie en vrienden rond het vuur kruipt en je maakt tegelijkertijd in dit gezellig kampvuur een heerlijke maaltijd. Dan geven de vlammen en het houtvuur je gerechten extra smaak. Het is en blijft steeds weer een unieke ervaring om samen rond het kampvuur te genieten van heerlijk eten en het samenzijn. Een combinatie die garant staat voor prachtige avonden en spraakmakende avonturen.

Tijdens deze introductieworkshop maken we samen in de buitenlucht heerlijke gerechten in, op en rond het kampvuur. Met in deze workshop extra aandacht aan de geweldige eigenschappen van al het gietijzeren kookgerei zoals Dutch Ovens, skillets,... We nemen uitgebreid de tijd om dieper in te gaan op het gebruik en onderhoud van deze potten en pannen. 

Van voorgerecht, hoofdgerecht tot zelfs het dessert. Want alles wat we thuis in een gewone keuken kunnen maken, kunnen we ook in en rond het vuur maken. Afsluiten doen we met een heerlijk kopje kampvuur-koffie. Kortom, een heerlijke culinaire activiteit om je vingers van af te likken!


Koken op een kampvuur vergt een beetje meer multitasking dan koken op een gewoon fornuis of bakken in een oven. Er moet immers niet alleen op het recept en op de bereiding gelet worden, ook de vuren moeten continu onder controle gehouden worden. We maken het hele menu samen klaar. 

Nadat de recepten en taken zijn uitgedeeld, gaan we in kleine groepjes aan de slag met de nodige begeleiding. We nemen je mee in de wereld van outdoor cooking met verschillende kooktechnieken. Van voorgerecht, hoofdgerecht tot zelfs het dessert. Want alles wat we thuis in een gewone keuken kunnen maken, kunnen we ook in en rond het vuur maken. Afsluiten doen we met een heerlijk kopje kampvuur-koffie. Kortom, een heerlijke culinaire activiteit om je vingers van af te likken!


 

Deze workshop staat onder begeleiding van onze Vuurmeester en kampvuurkok Filip Hermans. Hij is de bezieler van Basecamp vzw, Basecamp Adventures, Vuurkeuken en de Wildernis.shop. En tevens gepassioneerd door allerhande bushcraft en outdoor activiteiten en technieken. Toch springen vuur en eten hier boven alles uit. Hij neemt je dan ook met veel plezier mee in de wondere wereld van campfire cooking en het buitenkoken. 

 • Minimale leeftijd is 18 jaar

 • Aantal deelnemers:  max. 15 per groep

 • Duur: 2 uur

Workshop: Lepelsnijden

De Most Primitive Scouting Experience (MPSE) is een landelijke stam binnen Scouting Nederland die zich bezighoudt met trainingen en workshops op het gebied van Bushcraft, survival, primitieve overlevingstechnieken en Scoutingtechnieken. 

Your Most Primitive Scouting Experience zegt het eigenlijk al... alles zo lang het maar primitief is. Primitief wil zeggen: zonder luxe hulpmiddelen maar alleen met datgene wat je om je heen kunt vinden. Maar daarvoor heb je kennis nodig. Hoe meer kennis, hoe luxer je het jezelf kunt maken.

Hakken, zagen en snijden richt zich op het veilig en effectief gebruiken van de bijl, zaag en mes. De MPSE geeft instructies en workshops  in diverse technieken zoals:

Veilig werken met een bijl, zaag of mes, Onderhoud en slijpen van bijl, zaag en mes, Mesgrepen en snijtechnieken, Lepeltje snijden.

 • Minimale leeftijd is 18 jaar

 • Aantal deelnemers:  max. 15 per groep

 • Duur: 2 uur

houtenlepel_1.jpg
Agenda
Klimbos1-1400x500x0.4624x0.3967.jpg

Touwenparcours

Ben jij zo’n waaghals zonder hoogtevrees, die altijd al eens hoog tussen de bomen heeft willen klimmen en klauteren?

In het klimbos van de Hoge Rielen vind je een reuze tof hoogteparcours! Het avonturenparcours bestaat uit vier routes met een verschillende moeilijkheidsgraad. Daag jezelf uit op ons hoogteparcours met zijn klimnetten, apenbruggen en evenwichtsbalken op hoogtes tussen 4 en 10 meter. Als afsluiter kan je over de 120 meter lange zipline over de vijver roetsjen. Door elkaar te helpen en samen te werken, kan iedereen zijn grenzen verleggen.

Voor het klimbos word je individueel gezekerd met een slim beveiligingssysteem. Iedereen legt de gekozen route van het avonturenparcours op eigen tempo af.

Kennismaken met hoogte en delen van ervaringen te midden van een prachtige omgeving zorgen voor een unieke klimervaring. In het klimbos overstijgen de deelnemers het louter recreatieve aspect van een klimparcours. Ze verleggen hun grenzen en doen zelfvertrouwen op door samen te werken, elkaar te vertrouwen en aan te moedigen.

 • Leeftijd: vanaf 11 jaar
  Opgelet: de deelnemers moeten minstens 1m40 groot zijn

 • Aantal deelnemers: max. 45

 • Duur: 2,5 uur

Spel der Spelen

Een groot groepsspel voor alle leeftijden.

Meer info volgt. Dus kom af en toe eens kijken.

51099053242_ae4832a54e_o.jpg

DOORLOPENDE ACTIVITEITEN
zonder inschrijvingen

Scoutsmuseum

Het scouts en gidsenmuseum van Leuven zorgt voor een kijk op de geschiedenis. We hebben dan ook gevraagd om een selectie samen te stellen van historische weetjes en bezienswaardigheden over 50 jaar VOSOG en algemene scoutsgeschiedenis. Deze mobiele tentoonstelling zal te bezichtigen zijn in Loods 50. De unieke tentoonstelling zal heel de dag te bezoeken zijn. In de namiddag kan het zijn dat er korte rondleidingen gegeven worden. Zo krijg je ook de verhalen achter de collectie.

Leuven Scout Museum.jpg
Agenda
Schermafbeelding_20230226_153428.png

Volksspelen

Herbeleef de oude kermissen met de volksspelenkar. Traditioneel spelplezier verzekerd! De kar bevat 11 oude houten volksspelen zoals stopschieten, ringwerpen, kegelen, touwtrekken, pagschieten, steltlopen, … . Ga voor puur spelplezier of maak er een competitie van.

 • Geschikt voor alle leeftijden

opblaasbare-bootcamp-huren.jpg

Hindernissenparcours

Het opblaasbaar hindernissenparcours is een ware run die vol zit met uitdagende obstakels. Klauter de hoge klimhelling op om vervolgens de veel belovende “Big Roll” te trotseren. Vervolgens wring je jezelf door de muur heen en jumpt dwars door de volgende hoge muur. Als laatste klauter je de hoge helling van 6 meter omhoog om als eerste de finish over te gaan. Ben jij de snelste…….

Scoutscafé

Kom hier even tot rust met een drankje een gezellige plaats om bij te praten met scoutsmakkers en/of gidsenzusters.

Agenda
bottom of page